group mail play plus user camera comment close arrow-down facebook twitter instagram

Duurzaamheid en onderzoek

Bij Bark EUROPA staat respect voor de oceanen centraal. We streven ernaar om tijdens onze reizen het bewustzijn van onze trainees te vergroten en aandacht te vragen voor de oceanen en hun kwetsbaarheid. We inspireren onze trainees om zich open te stellen voor de pracht en diversiteit van het oceaanleven. Door middel van lezingen aan boord, samenwerking met onderzoekers en het promoten van milieuvriendelijke producten, streven we naar een duurzamere toekomst.

Respect voor de oceanen

Respect voor de oceaan speelt een belangrijke rol in de filosofie van de EUROPA en haar bemanning. Naast zeiltraining proberen we daarom tijdens onze reizen de bewustwording van de trainees te verhogen en meer aandacht te vragen voor de oceaan en de gevaren waar het iedere dag mee te maken krijgt. We hopen onze trainees te inspireren om zich open te stellen voor alles dat om hen heen gebeurt: niet alleen een uitgestrekte watervlakte maar een wereld op zich. We moedigen ze aan om te luisteren naar de geluiden van de oceaan, de wind in onze zeilen, de rust en vrede om je heen. Wanneer je je concentreert op al het leven dat in de oceaan leeft, het dierenleven, de planktonsoorten en helaas (micro)plastic leer je zoveel meer naast het zeilen en het reizen van A naar B.

Doormiddel van lezingen aan boord, het mee laten varen van onderzoekers en het promoten van milieuvriendelijke producten hopen we onze trainees te inspireren om de oceaan en de diersoorten meer te beschermen. We promoten het gebruik van minder plastic door onze gasten bamboe tandenborstels aan te bieden en voorafgaand aan de reis te informeren over het gebruik van biologisch afbreekbare shampoo en tandpasta en over het meenemen van een eigen waterfles. We hopen dat op deze manier onze gasten geïnspireerd raken om meer milieuvriendelijke producten te gebruiken zodra ze van boord gaan.

Onderzoek

Tijdens een lange oceaanoversteek met Bark EUROPA kan de oceaan als een grote lege plek aandoen, maar niets is minder waar: slechts tien minuten slepen met een planktonnet of manta trawl toont aan dat het water vol zit met kleine microscopische diertjes. Het bestuderen van deze diertjes en plankton met de microscoop zorgt ervoor dat we allen een grotere waardering krijgen voor alles dat leeft in zee.

Tijdens deze oceaanoversteken verwelkomt Bark EUROPA wetenschappers aan boord om hun onderzoek uit te voeren. In het verleden hebben we onder andere oceanografen, astronomen en marine biologen mogen ontvangen. De aanwezigheid en kennis van studenten aan boord wordt door zowel de bemanning als trainees altijd zeer gewaardeerd. De studenten betrekken de trainees in hun oceanografisch onderzoek door middel van presentaties aan boord, discussies en praktijkwerk.

Door samen te werken met universiteiten hopen we aan boord van Bark EUROPA de wetenschappelijke wereld te verbinden met onze wereld op zee. Dit help ons om de kennis over te brengen op een breder publiek, meer bewustwording te creëren en onze gasten te inspireren. Op deze manier creëren we een netwerk van oceanists over de hele wereld, een team dat zich inzet voor de oceanen.

In samenwerking met verschillende universiteiten zoals Bangor University en de Universiteit van Wageningen bieden we studenten de kans om de kersverse kennis, opgedaan in de schoolbanken, in praktijk te brengen op zee. Midden op zee onderzoek uitvoeren, met maar beperkte middelen tot je beschikking, vraagt om creativiteit, doorzettingsvermogen en aanpassingen als het anders gaat dan verwacht.

Samen met onderzoekers, universiteiten en bedrijven zoals de Ocean Clean Up hebben we de afgelopen jaren gedegen data kunnen verzamelen. Deze opbouw van een database vergt grote inzet over meerdere jaren en we spannen ons graag in als platform voor het vergaren van deze data. Zo dragen wij ons steentje bij aan oceanografische onderzoek en het beter in kaart brengen van de staat van de oceanen die wij zo graag bevaren. Heb je interesse om ook onderzoek uit te voeren aan boord van Bark EUROPA? Stuur dan vooral een mailtje naar info@barkeuropa.com

Partners

Omdat EUROPA vaak gebieden aandoet die nauwelijks door andere schepen worden bezocht kan zij bijdragen aan belangrijke gegevens met betrekking tot oceanografisch onderzoek, weersvoorspellingen en klimaatverandering. We werken graag samen met partners van over de hele wereld en hopen dat we op deze manier ons steentje bij kunnen dragen aan een duurzamere toekomst.

Als lid van IAATO zetten we ons in voor reizen naar Antarctica op een veilige en milieuvriendelijke manier. We erkennen de mogelijke impact die een groeiend aantal toeristen kan veroorzaken en promoten daarom veilig en verantwoord reizen naar dit prachtige continent. We hopen met onze reizen naar Antarctica onze gasten bewuster te maken van het ongerepte landschap en de kracht van de natuur en hopen dat ze na deze reis ambassadeurs worden voor het behoud van Antarctica. Om dit proces te ondersteunen hebben we professionele gidsen aan boord, elk met een andere achtergrond in bijvoorbeeld geschiedenis, flora of fauna van Antarctica. Daarnaast bereiden we onze gasten grondig voor met behulp van uitgebreide brochures van de IAATO.

Bark EUROPA is geselecteerd door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties en UNESCO om ‘floaters’ uit te zetten die bijdragen aan het GOOS-observatiesysteem (Global Ocean Observing System). Als zodanig heeft de EUROPA bijdragen aan het verzamelen van belangrijke data voor de ontwikkeling van klimaatvoorspellingen en het detecteren van klimaatverandering. In 2016 werd de EUROPA onderscheiden met een certificaat van waardering door het observatieteam van het WMO en UNESCO voor haar exceptionele bijdragen aan het verzamelingsprogramma van marine data.

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft EUROPA tevens geselecteerd voor het monitoren van weersveranderingen op zee.  Het KNMI heeft het schip daarom uitgerust met speciale apparatuur om weercontroles uit te voeren en de data te delen met het KNMI. Als trainee aan boord van Bark EUROPA ben je welkom om mee te helpen met deze weersvoorspellingen en meer te leren over meteorologie en weerpatronen.

Bark EUROPA is daarnaast bekroond met het lidmaatschap van de Blue Flag. Deze vlag wordt geschonken aan schepen die zich aan de gedragscode van de Sail Training International Blue Flag Scheme houden voor het behoud van en educatie in het leven in de oceanen.

Wanneer we in de haven liggen delen we onze verhalen graag met het publiek. We houden ervan om open schip te organiseren, lezingen te geven en onze bezoekers te betrekken bij alles wat we doen om het bewustzijn te vergroten over de staat van de oceanen en wat je als individu kunt doen om bij te dragen aan een duurzamere toekomst.